Børn og sorg

Livets vilkår som glæde og sorg gælder fra livets allerførste begyndelse. Barndommen er ikke noget beskyttet værksted og børn møder også sygdom og død, hvor barnet kan konfronteres med store og skræmmende oplevelser.

Vi vil gerne beskytte børnene mod den skræmmende virkelighed, så de kan leve sorgløst. Det vil betyde, at vi skjuler dele af virkeligheden. Og da kan man spørge, hvem er det vi vil beskytte? Det er en umulig opgave at forhindre, at noget ondt vil ramme barnet.

Erfaring viser, at børn midt i det svære og helt ubegribelige, stiller vigtige og afgørende spørgsmål. Spørgsmål der for barnet handler om det, som sker lige nu.

Her er det vigtigt at møde barnet og afklare spørgsmål. Et lille hæfte: "Det er GULD værd at tale med en voksen", er netop lavet udfra børns udsagn, der med børnebilleder kan være udgangspunkt for en god dialog med barnet.

Jeg uddeler gerne hæftet uden beregning, så ring på 98-571211 eller 98-331290.
Du kan også sende en mail til info@dinbedemand.dk.

Det er meget afhængig af barnets alder og erfaringer, hvordan de oplever døden, men fakta er, at børn sørger. De gør det blot på deres måde, som kan virke lettere eller mindre, men sådan er det ikke.

Sorgens forskellighed hos børn og voksne handler ikke om sorgens styrke, men børnene er ofte bedre til at leve med sorgen. De kan gå ud og ind af sorgen.

Det er vigtigt, at vi beskytter barnet i virkeligheden og ikke mod virkeligheden.

Beskyttes barnet i virkeligheden, så deler vi virkeligheden med dem og viser, at der kan være veje ud af al det dybeste mørke.

Vil du læse mere kan jeg henvise til litteraturlisten.

cartoon